
Od prężnego rozkwitu branży spożywczej, który obserwujemy od początku XX wieku, wyroby jedzone przez nas codziennie zaczęto standardowo nasycać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Jednak wraz z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co spożywają i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z eko żywności.
Żywność ekologiczna – z upraw nie korzystających z chemicznych nawozów i pestycydów
Aby dany wyrób oferowany w Polsce mógł mienić się „ekologicznym”, musi sprostać wielu wytycznym. Żywność eko oraz przetwory z niej wyprodukowane muszą pozyskać stosowne certyfikaty przyznawane przez desygnowane do tego instytucje. Kluczową jednakże cechą spożywczych artykułów eko jest to, że zastosowane do ich przygotowania owoce i warzywa kultywowano według kluczowych norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie korzystali z syntetycznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów, które mogłyby mieć niekorzystny wpływ nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które też szkodzą ekosystemowi. Niektóre bowiem nawozy powodują zakwaszenie gleby lub zanieczyszczają wody powierzchniowe, a natryski upraw syntetycznymi pestycydami często są powodem obumierania pożytecznych organizmów. Z kolei na skutek ekologicznej uprawy warzywa oraz owoce cechują się niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, że mniej tych substancji przedostanie się do ustroju ich konsumentów.
Jak powinna być znakowana zdrowa żywność eko?
Żywność eko podlega nieustannej kontroli na wszystkich etapach produkcji, w tym również podczas przewozu i magazynowania. Co kluczowe, gdy artykuł spełnia kryteria, jego wytwórca nie licząc standardowych informacji między innymi o terminie trwałości, temperaturze składowania, masie netto, kraju produkcji ingredientów oraz wartościach odżywczych, musi też koniecznie podać numer ID jednostki certyfikującej ten produkt oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, czyli białe gwiazdki, które układają się w kształt listka. Szukając żywności eko należy zatem czytać dokładnie etykiety wyrobów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie sklepu informację o otrzymanych certyfikatach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]