
Potrzebujesz więcej wiadomości dotyczących przetworów warzywnych? Wejdź na https://artmankiszonki.pl
Kiszonki warzywne są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański smakołyk, z rzadka przygotowywany w innych regionach świata. Lecz kiszonki modne są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.
Kiszonki – czyste zdrowie na naszym stole
Według historyków metoda konserwowania żywności przez ich przechowywanie w solance, w roztworze octu bądź w soli, stosowana jest przez ludzi od przeszło 4 tysiące lat. Technika ta prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z terytoriów dawnej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niska kwasowość zawiesiny, w której się je zanurza, ogranicza rozwój bakterii przyspieszających gnicie. Kilkaset lat temu był to perfekcyjny sposób, by przedłużyć okres przydatności do spożycia warzyw, mięsa oraz ryb nawet o kilkanaście tygodni. Stąd też pojawiła się tradycja produkowania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory od początku swojej obecności słyną z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście jest prawdą. Mają one m.in. dużo witaminy C, dlatego żeglarze statków, które miały na pokładzie kiszone warzywa, rzadziej cierpieli z powodu szkorbutu. Co interesujące, po polsku kwaszone przetwory z warzyw nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt np z ziemniaków i owoców dyni.
Smak kiszonych przetworów warzywnych bywa inny w poszczególnych rejonach świata
Najbardziej znanym warzywem kwaszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni w zasadzie na całym świecie, również w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest zbyt popularna. Tymczasem pickle są tam prawdopodobnie niesłychanie lubianym dodatkiem do kanapek, hot-dogów i burgerów. W Polsce oprócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraki i kapusta, z których korzysta się do przygotowania surówek oraz zup. Niemniej jednak nie tylko te warzywa można kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. czosnek, pomidory, a także owoce (przykładowo oliwki).
Solanka i ocet zmieniają smak oraz teksturę warzyw, dając im chrupkość i kwasowość. Kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się fundamentem albo znaczącym dodatkiem do setek dań regionalnych. Należy pamiętać, że smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie rejonach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w procesie kwaszenia. Wskutek tego ogórek kiszony według typowego polskiego przepisu, nie będzie smakował identycznie jak ten wyprodukowany np. w Chinach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]