Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Szukasz ogórków kiszonych? Sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce lub jako dodatek do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, bowiem kwaszone warzywa są jednocześnie pyszne, jak i zdrowe.

Kwaszone ogórki – z czosnkiem, koprem albo z innymi przyprawami

Ogórki kiszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest dość proste. Używa się do tego pojemnych kamiennych garnków bądź drewnianych beczek, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką. Później pozostawia się je na minimum 14 dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji ogórków już po kilku dobach – ogórki tego rodzaju zwiemy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper oraz ząbki czosnku, lecz walory smakowe ogórków kwaszonych można podkręcić także różnymi przyprawami, m.in. liśćmi laurowymi, kawałkami ostrej papryki czy ziarnami gorczycy. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy też dużo miejsca w kuchni, by osobiście przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada także piwnicę lub spiżarnię, w której może chować żywność w większych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że trzeba odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, a więc w pojemnikach z rączką czy w woreczkach z folii, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy spożywamy wraz z kwaszonymi ogórkami?

Od wieków wiadomo, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji korzystnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, gdyż razem z kwaszonkami wchłaniamy pomocne bakterie, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz dobrze oddziałują na ich florę, poprawiając w ten sposób procesy trawienne. Ale na tym nie koniec! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę K1, C i D, a także mnóstwo składników odżywczych istotnych dla właściwego działania organizmu, to np. magnez, żelazo, wapń, potas czy miedź. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? O ile nie przeszkadzają cierpkie smaki, nie warto wyrzucać jej po zjedzeniu kwaszonek, tylko ją wypić lub dodać do zupy ogórkowej, gdyż w trakcie kwaszenia składniki odżywcze przenikają po trosze do soku. Warto jednakże podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Copyright © . All Rights Reserved