
Dowiedz się więcej o włoskich słodyczach na cafessima.pl.
Wiele osób przywykło do picia kawy zamiast śniadania albo w pośpiechu przed wyjściem do pracy. Nie powinno to dziwić, gdyż kawa dzięki znajdującej się w niej kofeinie rozbudza i pomaga z pełnym skupieniem zmierzyć się z zaplanowanymi zadaniami. Tymczasem pomijamy to, że kawa zestawiona z różnymi dodatkami może przekształcić się w aromatyczny deser, przy którym można się rozluźnić po stresującym dniu w pracy. Jakie więc słodycze i ciasta dobrze łączą się z kawą?
Nugat, czekolada i karmelowe słodycze – co pasuje do kawy?
Z kawą, w szczególności jeśli uwielbiamy pić ją niesłodzoną i czarną, rewelacyjnie współgrają słodkości, które równoważą jej gorzki smak. To głównie:
– migdały, orzechy oraz ciastka – czy wybierzemy do kawy słodkie makaroniki pieczone z mąki migdałowej, garść orzechów bądź popularne ciasta z ich dodatkiem, na pewno będziemy usatysfakcjonowani tym smakiem. Warto jednakże mieć na uwadze, iż orzechy zawierają mnóstwo tłuszczy, głównie tych zdrowych, lecz i tak zalecamy spożywać je z rozwagą;
– kruche ciastka – np. biszkopty, herbatniki oraz ciastka owsiane, a więc wszystko, co da się maczać w ciemnym napoju;
– nugaty – smakowity deser wytwarzany z ubitych białek i miodu, które łączy się z prażonymi orzechami (całymi albo rozdrobnionymi), czasami z dodatkiem kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny smakołyk, który w Europie spożywa się w czasie świąt Bożego Narodzenia we Francji, w Hiszpanii i we Włoszech. Tam również wytwarza się najlepsze słodycze tego typu;
– słodycze z toffi, miodem oraz karmelem – sezamki, holenderskie stroopwafle bądź ciągutki mleczne – te słodycze perfekcyjnie komponują się z popołudniową kawą i ciekawą książką;
– cynamonowe ciastka – polecamy drożdżówki posypane cynamonowym cukrem oraz szarlotki. Cynamon wspaniale potęguje smak kawy (można go dodać również bezpośrednio do napoju, przykładowo posypać nim jedwabną piankę naszego cappuccino);
– czekolada – kawa i kilka kawałków gorzkiej czekolady to zestawienie, które oczaruje nawet najbardziej wybredne osoby. Oczywiście powinno się wybierać czekoladę wysokiej jakości z małą zawartością tłuszczu i cukru oraz wysoką zawartością miazgi kakaowej (co najmniej 70%). Najlepsze czekolady poznaje się po głośnym chrupnięciu gdy się ją łamie.
Lokalizacja:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa
Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail:
[email protected]