
Znajdź żurek.
Obecnie rzadko już spożywamy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez chroniczny braku czasu, co wywołuje chęć ekspresowego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz potraw niegdyś serwowanych przeważnie jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeśli osobiście przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje w menu lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, a także są zwyczajowo stawiane na stołach w czasie spotkań wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Barszcz biały to nie żurek – Czy istnieje jedna kanoniczna receptura na barszcz biały i żurek?
Jeżeli spyta się Słowianina o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to z miejsca przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób często nie rozróżnia, iż to dwa odrębne potrawy, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem tradycyjnie żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. To jednak nie wszystko, co różni te zupy, choć należy stanowczo zaakcentować, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każde danie odzwierciedla zdolności kucharza i jego subiektywne smaki. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego na ogół wkłada się więcej warzyw oraz grzybów. Barszcz zabiela się też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można użyć sok z ogórków kiszonych bądź z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej skomplikowane, ponieważ w ramach tej grupy zup wydziela się 3 rodzaje:
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zwykle z jajkiem i chlebem;
– gęsty, kwaśny żur sporządzany z reguły z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Baza na żurek i barszcz biały? Kupić, a może przygotować samemu?
Preparacja zakwasu na wyszczególnione wcześniej zupy nie jest trudne, choć nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. Na blogach kulinarnych opublikowano dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Wykorzystując jednak samodzielnie zrobiony zakwas należy zamierzać przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, jeśli apetyt np. na żur przyjdzie do was niespodziewanie, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez problemu kupimy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których ugotujemy sycący barszcz biały i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]