
Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie stopów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje parametry nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem warstwę. Ochrania ona stal przed szkodliwym działaniem rozmaitych substancji chemicznych, jak również polepsza jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na fakt, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tej branży. Służą one zarówno do prowadzenia procesów produkcyjnych, jak i do przechowywania znacznych ilości gotowych mieszanek. Wymienione wyżej cechy powodują, że zbiorniki stalowe są również doskonałym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających paliwa oraz dla przemysłu chemicznego.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla sektorze spożywczym
Zbiorniki stalowe są często używane w rozlicznych fabrykach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W piekarniach, gorzelniach czy browarach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego materiału. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszy się powodzeniem w branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie zbiera się nalot, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości zarazkami czy dzikimi drożdżami.