
Chcesz zamówić obwarzanki krakowskie? Sprawdź www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html
Posiadają niepowtarzalny aromat, prezentują się naprawdę ciekawie, zaś kupić je możemy wyłącznie w jednym mieście na Ziemi. O co chodzi? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są symbolem dawnej stolicy Polski oraz najważniejszą tradycją tamtejszych cukierników. Z jakiego powodu cieszą się tak szczególnym zainteresowaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający do stolicy Małopolski na początku chcą skosztować właśnie tego specjału?
Dzieje obwarzanków krakowskich
Historia wyrabiania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego wieku. W annałach pierwszy raz pojawiły się wiek po tym, kiedy zauważono, że uwielbiała je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je wyłącznie w okresie Wielkiego Postu, ale potem jadano je też w innych sezonach. W XV stuleciu władca Jan Olbracht wydał przywilej, według którego mogli wytwarzać je wyłącznie rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Podobną ustawę ustanowiła pięć stuleci potem Wspólnota Europejska, wpisując je do spisu produktów tradycyjnych.
Receptura obwarzanków krakowskich
Obwarzanki mają kształt okręgu z wyraźną plecioną powierzchnią i wielkość około piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od początku wypiekane są w myśl identycznego przepisu. Ich nazwa oraz wyjątkowy smak okazują się wynikiem gotowania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – na przykład solą lub serem – i piecze.
Lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]